MANGE DRONEOPERATØRER ER IKKE FORSIKRET


Både bedrifter og privatpersoner risikerer alt fra bøter til fengselsstraff og erstatningsansvar på mange millioner.


Mange forsikrer dronene sine, men frem til i dag har det ikke vært tilstrekkelig fokus på ansvarsforsikring for droneoperatørene. Hele 70 prosent av de nærmere 5000 som er registrert hos Luftfartstilsynet står mest sannsynlig uten forsikring.
- Droneoperatører risikerer strenge reaksjoner. Alt fra bøter til fengselsstraff og erstatningsansvar på mange millioner, forteller Dan Richard Isdahl-Engh fra Norsk dronepilotforening.

KAN SAMMENLIGNES MED BILANSVARET
En drone kan potensielt gjøre veldig store skader med enorme økonomiske konsekvenser, og alt det den volder av skade på tredjeperson eller tredjepersons eiendom står operatøren ansvarlig for. Mange husker da en drone falt kun en halv meter fra Marcel Hirscher midt under verdenscuprennet i Madonna di Campiglio. Han kunne blitt invalid resten av livet, noe som kunne ført til et gigantisk erstatningsansvar. Et mer nærliggende scenario er at dronen ramler ned på taket til naboen, batteriene tar fyr, og huset verdt mange millioner brenner ned.

- Det krever verken uaktsomhet eller skyld for at droneoperatøren holdes ansvarlig. Dette er luftfart, sidestilt med helikopterflygere eller en pilot som flyr passasjerfly. Ansvaret kan sammenlignes med bilansvaret. Dette er det mange droneoperatører som ikke har forstått, sier daglig leder i Nordiske Forsikring Kai Welle-Gunnarsen.

OBLIGATORISK FORSIKRING
Ettersom det ikke fantes adekvate forsikringsløsninger henvendte Norsk dronepilotforening seg til
Nordiske Forsikring AS for å få en spesialtilpasset forsikring

- Vi synes det er viktig at våre medlemmer får den beste ordningen, basert på deres kunnskapsnivå og ansvarsbevissthet. Lovverket fra EU blir stadig strengere, og det stilles stadig større krav til ansvar ovenfor produsenter, piloter og droneoperatører. Derfor samarbeider vi med Nordiske som kan tilby den gunstigste forsikringsordningen tilpasset et regelverk i utvikling, sier Isdahl-Engh.

NORDISKE FORSIKRING FORSIKRER OGSÅ PRIVATPERSONER
Nordiske Forsikring er et agentforetak som formidler forsikringsløsninger plassert hos solide forsikringsgivere.

- Vi er, etter hva vi kan forstå, eneste aktør som tilbyr en slik forsikring til private personer som er registrert hos luftfartstilsynet som droneoperatører. Droneforsikring er et stort og viktig satsingsområde for oss, og vi ønsker å utvikle forsikringen i takt med dronemarkedet, sier Welle-Gunnarsen.

Så mange som 70 prosent av
droneoperatørene kan stå
uten ansvarforsikring.